KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

ECO Z TWOJĄ WOLĄ

Moda Eco

04.03.2021
Moda Eco

Moda Eco

04.03.2021

W grupie II Biedronki został ogłoszony konkurs na "Eco odzież". Gratulujemy Rodzicom i dzieciom Eco pomysłów i super wykonania strojów!Dzieci z dumą zaprezentowały się przed innymi Przedszkolakami

Korki

14.02.2021
Korki

Korki

14.02.2021

Nakrętki to tworzywo sztuczne (polietylen), ale jest to tworzywo innego rodzaju niż plastikowa butelka, którą domyka nakrętka. Jego recykling jest znacznie łatwiejszy niż recykling butelek. Zbieranie nakrętek skłania ludzi do zaangażowania się w inicjatywę społeczną. Dzieci z grupy V również wzięły udział w zbiórce.

Straż dla zwierząt

W związku z przystąpieniem do Dzielnicowego Projektu Ekologicznego nasze przedszkole nawiązało współpracę ze Strażą dla zwierząt. Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w zbiórce.

Milion drzew dla Warszawy

W ramach akcji "Milion drzew dla Warszawy" otrzymaliśmy sadzonki drzew: jarząb i lipa. Sadzonki zostały przekazane chętnym rodzicom, którzy wraz z dziećmi posadziły drzewka na swoich działkach i ogrodach.

Odkrywcy przyrody

Dzieci z grupy IV "Tygryski" w ramach projektu "Odkrywcy przyrody" wykonały pracę "Jesienne drzewo" oraz mandalę wykorzystując nasiona. Powstała też przepiękna makieta naszego przedszkola.

Zielone jabłuszko

Dzieci z grupy VI "Sowy Mądre Głowy realizują projekt badawczy "Jabłko" . Jednym z działań w ramach projektu było wykonanie "zielonego jabłuszka" z materiałów z recyklingu.

Moda Eco

04.03.2021
Moda Eco

Moda Eco

04.03.2021

W grupie II Biedronki został ogłoszony konkurs na "Eco odzież". Gratulujemy Rodzicom i dzieciom Eco pomysłów i super wykonania strojów!Dzieci z dumą zaprezentowały się przed innymi Przedszkolakami

Korki

14.02.2021
Korki

Korki

14.02.2021

Nakrętki to tworzywo sztuczne (polietylen), ale jest to tworzywo innego rodzaju niż plastikowa butelka, którą domyka nakrętka. Jego recykling jest znacznie łatwiejszy niż recykling butelek. Zbieranie nakrętek skłania ludzi do zaangażowania się w inicjatywę społeczną. Dzieci z grupy V również wzięły udział w zbiórce.

Straż dla zwierząt

W związku z przystąpieniem do Dzielnicowego Projektu Ekologicznego nasze przedszkole nawiązało współpracę ze Strażą dla zwierząt. Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w zbiórce.

Milion drzew dla Warszawy

W ramach akcji "Milion drzew dla Warszawy" otrzymaliśmy sadzonki drzew: jarząb i lipa. Sadzonki zostały przekazane chętnym rodzicom, którzy wraz z dziećmi posadziły drzewka na swoich działkach i ogrodach.

Odkrywcy przyrody

Dzieci z grupy IV "Tygryski" w ramach projektu "Odkrywcy przyrody" wykonały pracę "Jesienne drzewo" oraz mandalę wykorzystując nasiona. Powstała też przepiękna makieta naszego przedszkola.

Zielone jabłuszko

Dzieci z grupy VI "Sowy Mądre Głowy realizują projekt badawczy "Jabłko" . Jednym z działań w ramach projektu było wykonanie "zielonego jabłuszka" z materiałów z recyklingu.

Dzień Drzewa

09.10.2020
Dzień Drzewa

Dzień Drzewa

09.10.2020

Dzień Drzewa to święto wymyślone przez Juliusa Mortona. Dziś akcja znana na całym świecie, w Polsce oficjalnie obecna od 2002 roku i corocznie obchodzona 10 października. My także obchodziliśmy ten Dzień ucząc się jednocześnie szacunku do drzew i ich wartości w nasdzym życiu.

Kwiaty za elektrograty

"Kwiaty za elektrograty" to jedna z wielu inicjatyw edukacyjnych podejmowanych przez firmę Castorma, w której udział wzieli Mali Artyści. Projekt polegał na zbiórce zużytych baterii i wymianie ich na piękne sadzonki wrzosów. Koordynatorem całej akcji była Pani Ewa Dziarmaga.

Sprawozdanie z realizacji projektu badawczego „Nasionko” realizowanego w grupie III w okresie od 04.10.2020 do 28.02.2021 roku.

 

Faza wstępna projektu:

Kolorowa i bogata jesień dostarcza przedszkolakom wielu inspiracji do odkrywania przyrody. Powyższy projekt zrodził się w czasie zabaw w ogrodzie przedszkolnym.  Na terenie  naszego placu zabaw rośnie wiele odmian roślin iglastych i liściastych: tuje, jałowce, świerki, lipy, klony, jesiony, bez, jarząb pospolity. Wspaniałe okazy drzew w upalne dni dają cień i schronienie bawiącym się dzieciom, a jesienią zachęcają do tworzenia bukietów liści i zbierania nasion drzew. I tak było tej jesieni.  Dzieci uwielbiały bawić się kolorowymi liśćmi, układały z nich bukiety, szlaczki, wzorki, ciekawe kształty. Obserwowały zmieniające się barwy, słuchały szelestu liści, po których chodziły. Przybiegały do mnie z noskami klonów pytając co to jest?  Postanowiliśmy wszystko zbadać i zapisać. W trakcie trwania projektu dzieci poszukiwały odpowiedzi na interesujące je zagadnienia związane z nasionami. Zgromadziły w kąciku przyrody przeróżne rodzaje nasion przyniesione z domu.

Stworzyły siatkę pytań:

  • Jakie mamy nasionka?
  • Jak rozwija się nasionko?
  • Czy wszystkie nasionka są takie same?
  • Co wyrasta z nasionka?
  • Czy z nasion wyrastają drzewa?
  • Czy nasiona można sadzić?
  • Czy nasiona się je?
  • Dlaczego z nasionek wyrastają rośliny?
  • Jakiego koloru są nasiona?

Wspólnie z nauczycielką stworzyły tablice tematyczne z przyniesionych z domu nasion oraz liści i nasion roślin leśnych i ogrodowych.

„Nasiona w kuchni”

„Nasiona w parku”

„Nasiona w ogrodzie”

„Nasiona w lesie”

 

 

Faza główna projektu:

Zabawy badawcze i doświadczenia poszukujące

  • dzieci oglądały przez lupy różne rodzaje nasion: kukurydzy, maku, kasz, fasoli, dyni, słonecznika
  • badały, które nasiona pływają, a które toną
  • sprawdzały, jak zachowują się nasiona pod wpływem wody

 

  • ważyły ziarna na wadze szalkowej i elektronicznej. Poznały budowę wagi
  • poszukiwały pestek w warzywach i owocach (awokado, ogórek, pomidor, cukinia, papryka, groszek cukrowy, winogrona, jabłko, cytryny, pomarańcze, mandarynki, śliwki, nektarynka, granat, kiwi, liczi chińskie). Oglądały pestki przez lupy.
  • szacowały ile jest pestek w owocach cytrusowych
  • szukały odpowiedzi na pytanie „Po co rośliny wytwarzają nasiona?

 

Wnioski z doświadczeń  były wspólnie umieszczane na tablicach w formie siatek pojęciowych.

Szkice nasion

            Dzieci szkicowały ołówkiem  i węglem nasiona fasoli.

Hodowla i obserwacje w kącku przyrody i ogródkach przedszkolnych

  • zbierały liście i nasiona drzew na placu zabaw
  • poszukiwały w ogródkach przedszkolnych nasion wytworzonych przez rośliny. Obserwowały krzak pomidora, na którym rosły kwiaty oraz zielone i dojrzałe pomidorki koktajlowe. Mogły w ten sposób zaobserwować rozwój pomidora. Obserwowały przez lupę zerwane i przekrojone pomidorki. Wydrążyły z nich pestki, które potem suszyły na kaloryferze.
  • poszukiwały w ogródkach przedszkolnych samosiewek drzew
  • wysiewały wysuszone nasiona pomidora do ziemi
  • wysiewały do ziemi nasiona papryki
  • zakładały hodowlę krokusów i żonkili – w trakcie rozwoju kwiatów szukały odpowiedzi na pytanie „Czy cebulka to też nasionko?”
  • zakładały hodowlę fasoli na gazie w słoiku z wodą – obserwowały wzrost fasoli, założyły „Dziennika hodowli”
  • hodowały rzeżuchę na wacie
  • zapoznały się z budową nasion jedno i dwuliściennych (łupina, liścień, zarodek, bielmo). Oglądały ilustracje roślin dwu i jednoliściennych oraz prawdziwe okazy: hiacynt i hortensja.
  • pikowały z pomocą nauczyciela pomidorki koktajlowe i paprykę do oddzielnych pojemniczków

 

 Działania matematyczne

  • „Dywanik” – klasyfikowanie przedmiotów według kształtu, wielkości – dzieci odtwarzały i układały z patyczków laryngologicznych i nasion fasoli wybrane rytmy (wiatrak matematyczny)
  • układały wzory z nasion fasoli
  • przeliczały nasiona
  • tworzyły zbiory liczbowe według podanej liczby
  • rozpoznawały znak graficzny liczby – dobierały właściwą ilość nasion

Z czego powstaje mąka?

Dzieci miały możliwość obejrzenia historyjki obrazkowej: „Od ziarenka do bochenka”. Nadawały tytuły obrazkom, opowiadały historyjkę. Poznały maszyny używane w produkcji pieczywa i hodowli zbóż ( pług , kombajn, siewnik, wielkie roboty,  piec chlebowy). Słuchały opowiadania „Jak powstaje chleb” oraz oglądały prawdziwe kłosy zbóż.

Wykorzystanie technologii informatyczno- komputerowej (TIK)

  • film edukacyjny „Czego potrzebują rośliny? – jak rosną, kwitną i owocują”
  • prezentacja multimedialna „Jak podróżują nasiona” – dzieci poznały w jaki sposób nasiona rozsiewane są przez zwierzęta, wiatr, wodę i człowieka.

Ankiety

Wspólnie z nauczycielką opracowały ankiety dla dzieci i nauczycieli z naszego przedszkola. Zadano pytania: „Jakie nasiona lubi Pani jeść?”, „Jakie nasiona lubisz jeść?”                                            Wyniki ankiet przedstawiono na wykresach słupkowych i kołowych.

Siatka pojęciowa

 Jakie jest nasionko?

  • nasionka są białe
  • są płaskie
  • nasionka się turlają
  • nasionka są jabłonkowe i gruszkowe
  • nasionko jest czarne
  • truskawkowe i żółte
  • nasionko można sadzić
  • jest zielone
  • rośnie na drzewie
  • nasionka mogą być trujące
  • nasionami można się bawić – kasztany
  • nasiona są w warzywach - ogórek

Doświadczenia kulinarne

  • degustacja nasion dyni i słonecznika
  • pieczenie ciasteczek z nasionami
  • degustacja popcornu z mikrofalówki i maszyny do popcornu - dzieci oglądały przez lupy nasiona kukurydzy, a następnie obserwowały proces jej prażenia w specjalne do tego skonstruowanym urządzeniu. Przy okazji dowiedziały się jak należy obchodzić się z urządzeniami elektrycznymi i gniazdkami w ścianie.
  • degustacja ciasteczek z nasionami upieczonych przez mamę Natalki
  • wykonanie deseru z jogurtu naturalnego, nasion chia i musu truskawkowego

 

Bajka o nasionku - tekst swobodny

            Dzieci ułożyły samodzielnie „Bajkę o nasionku”. W następnych dniach tworzyły kolorowe ilustracje do bajki, przedstawiające wybranych bohaterów. Tak powstała książeczka o nasionku.

Piramida żywieniowa

Słuchały opowiadania „Podróż do wnętrza piramidy”. Na jego podstawie tworzyły piramidę żywieniową i dowiedziały się jakie produkty należy jeść codziennie, a jakich unikać, aby być zdrowym.

Książka kucharska

            Muchomorki z pomocą rodziców tworzyły przepisy kulinarne z wykorzystaniem nasion, które były zapisane kodem rysunkowym. Tak powstała książka kucharska.

Sztuka użytkowa

Przedszkolaki zapoznały się ze sztuka użytkową. Oglądały wyroby z nasion: obrazki, biżuterię, wazony. Stworzyły swoje rękodzieło: obrazki dla Dziadka, korale dla Babci i wazony ozdobione nasionami.

Wysłuchały legendy „Jak to z lnem było”. Oglądały ziarna lnu i wyroby lniane.

Wspólnie z rodzicami wykonały ozdoby na choinkę z wykorzystaniem nasion

Podczas projektu powstało również wiele prac plastycznych:

  • szkice nasion fasoli
  • mandale z nasion dyni i słonecznika
  • wiewiórka - rysowanie kredkami akwarelowymi
  • jeż – praca przestrzenna
  • liść klonu i jego nasionko - frotaż
  • słoneczniki – malowanie farbami plakatowymi
  • liście dębu – wykrajanie z masy solnej, malowanie farbami plakatowymi
  • rozwój pomidora - rysowanie, wycinanie nożyczkami, przyklejanie
  • jesienne obrazki – wyklejanie plastelina i nasionami
  • sowa - praca przestrzenna
  • ozdoby choinkowe z pomarańczy i goździków
  • ptaki w karmniku - rysowanie, wycinanie nożyczkami, przyklejanie
  • czapka – malowanie akwarelami, doklejanie nasion i włóczki
  • zimowe drzewo – malowanie farbami plakatowymi, doklejanie popcornu
  • bałwan z wacików kosmetycznych- malowanie i przyklejanie elementów
  • bałwan ze skarpetek wypełniony nasionami – praca przestrzenna
  • plakat z nasion – praca zbiorowa
  • maki – rysowanie pastelami suchymi i doklejanie nasion maku
  • mandale z zakrętek od słoików ozdabiane nasionami
  • pajączek – przeplatanie włóczki, doklejanie fasoli, lepienie z plasteliny
  • bazie – przyklejanie elementów, malowanie farbami plakatowymi

Literatura

  • wiersz „Czarodziejskie nasionko”
  • wiersz „Uczta w karmniku”
  • opowiadanie „Kto sadzi dęby”
  • wiersz „Nasionko”
  • opowiadanie „Jak powstaje chleb”
  • opowiadanie „Podróż do wnętrza piramidy”
  • opowiadanie „Tajemnica małego nasionka”
  • legenda „O tym jak to z lnem było”
  • bajka „O Jasiu i łodydze fasoli”
  • bajka „O cudownym dębie”
  • bajka „Kopciuszek”
  • bajka „Księżniczka na ziarnku grochu”

 

Faza końcowa projektu:

26.02.2021 roku - uroczyste zakończenie projektu  „Nasionko”.

  • słuchowisko muzyczne „Księżniczka na ziarnku grochu”
  • taniec „Polka fasolka”
  • rozpoznawanie nasion za pomocą dotyku
  • zawody w parach – przenoszenie nasion dyni za pomocą słomek
  • zawody w parach – oddzielanie fasoli czerwonej od białej
  • wykonanie deseru z jogurtu naturalnego, nasion chia i musu truskawkowego – degustacja
  • rozdanie pamiątkowych dyplomów za udział w projekcie

 

Moda Eco

04.03.2021
Moda Eco

Moda Eco

04.03.2021

W grupie II Biedronki został ogłoszony konkurs na "Eco odzież". Gratulujemy Rodzicom i dzieciom Eco pomysłów i super wykonania strojów!Dzieci z dumą zaprezentowały się przed innymi Przedszkolakami

Korki

14.02.2021
Korki

Korki

14.02.2021

Nakrętki to tworzywo sztuczne (polietylen), ale jest to tworzywo innego rodzaju niż plastikowa butelka, którą domyka nakrętka. Jego recykling jest znacznie łatwiejszy niż recykling butelek. Zbieranie nakrętek skłania ludzi do zaangażowania się w inicjatywę społeczną. Dzieci z grupy V również wzięły udział w zbiórce.

SPRAWOZDANIE

z 4 edycji akcji:

„WARSZAWSKIE ŚWIĘTO DRZEWA

– MILION DRZEW DLA WARSZAWY”

 

 

 

            Odpowiadając na zaproszenie Władz Miasta Stołecznego Warszawy oraz Klubu GAJA do udziału w 4 edycji akcji: „Warszawskie święto Drzewa – Milion drzew dla Warszawy”, Rada Pedagogiczna Przedszkola Nr 47 „MALI ARTYŚCI” w Warszawie, podjęła się uczestnictwa w przedmiotowej akcji i w ramach dokonanego zgłoszenia uzyskano od organizatorów 30 sztuk sadzonek drzew: jarząb pospolity i lipa. Po uzgodnieniu z dziećmi i ich rodzicami/opiekunami zasad współpracy oraz zgłoszeniu się zainteresowanych wzięciem udziału w akcji, przekazano chętnym podopiecznym i ich rodzicom te sadzonki. Zostały one posadzone w ogródkach przydomowych, na terenie działek rekreacyjnych w rodzinnych ogrodach działkowych na terenie Warszawy. Akcja ta zaowocowała także rozpropagowaniem informacji na temat gatunków drzew rosnących na terenie miasta oraz jest kontynuowana w ramach opiekowania się i dbania o rosnące drzewa (załącznik nr 1). Równolegle w Przedszkolu realizowany jest Dzielnicowy Projekt Ekologiczny „Eko z Twoją Wolą”,                                  w ramach którego zagospodarowano ogród przedszkolny i dokonano w nim nasadzeń krzewów i kwiatów ozdobnych (załącznik nr 2). W ogródku przedszkolnym zostały również posadzone sadzonki wrzosu uzyskane w wyniku uprzedniej zbiórki baterii (załącznik nr 3). Ponadto nauczyciele prowadzą projekty: „Drzewo”, „Nasionko”, „Odkrywcy przyrody”, ramach których dzieci zapoznają się z problematyką ekologiczną i zdobywają wiedzę przyrodniczą na odpowiednim dla ich wieku poziomie. Poznają rodzaje drzew, ich charakterystyczną budowę, etapy wzrostu oraz przeznaczenie. Chroniąc je uczone są oszczędnego wykorzystania papieru i zbierania makulatury (załącznik nr 4).

            Nasze Przedszkole zaangażowało się ponadto we współpracę ze Strażą dla Zwierząt w ramach akcji „Eko z Twoją Wolą”. Przeprowadzona jest w tym zakresie zbiórka karmy oraz potrzebnych rzeczy, jak koce, miski, zabawki dla zwierząt, itp. Dary te są zostały przekazane Dla Straży oraz Schroniska dla Zwierząt w Celestynowie (załącznik nr 5). Z zebranych materiałów wtórnych (np.: zakrętek, pudełek, opakowań, butelek plastikowych) oraz materiałów przyrodniczych (np.: liści, korzeni, patyków) dzieci wykonują prace plastyczne (załącznik nr 6).

            W ocenie biorących udział w ww. akcjach ekologicznych, inicjatywy podejmowane w ich ramach przyczyniają się do dbania o najbliższe otoczenie przyrody, w szczególności o roślinność Warszawy oraz zwierzęta pozostające aktualnie  w schroniskach.

 

 

                                         Rada Pedagogiczna Przedszkola nr 47 „Mali Artyści”

Jak wychować dziecko na człowieka tolerancyjnego? Być tolerancyjnym to akceptować inność, nie dziwić się jej, nie krytykować, bo to, że ktoś jest inny, nie znaczy, że gorszy. Tolerancja polega na przyznawaniu drugiemu człowiekowi prawa do zachowań zgodnych z ich przekonaniami, nawet gdy nam się one nie podobają. Tol...

Samoświadomość – wejrzenie w głąb siebie Wejrzenie w głąb siebie oznacza uświadomienie sobie swoich pragnień i oczekiwań, uczuć i kaprysów, myśli i wierzeń, a potem próbę zrozumienia słów, którymi je nazywamy. Bez inteligencji tego rodzaju cała wiedza świata staje się kompletnie bez...